קצבת סיעוד ניתנת לאנשים שהגיעו לגיל פרישה, הגרים בבית וזקוקים לעזרת אדם אחר בביצוע פעולות היום יום, וכן לאנשים הזקוקים להשגחה בבית למען בטיחותם ובטיחות הסובבים אותם. הקצבה נועדה לסייע לקשיש ולבני משפחתו בטיפולו.

קיימות שש רמות זכאות שונות, וכל אדם הזכאי על פי החוק יכול לבחור האם לקבל את הקצבה בכסף או בשירותי סיעוד.

בחוק הביטוח הלאומי קיים פרק מיוחד, הקובע כי המוסד חייב לספק גמלת סיעוד למי שהגיע לגיל הפרישה, בהתאם לעמידתו בקריטריונים המוצגים בחוק. מטרתו של הפרק, הידוע גם בשם חוק סיעוד ממלכתי, היא להעניק סיוע יומיומי לאנשים הנזקקים לכך באמצעות סל שירותים נרחב. 

מה כוללת גמלת הסיעוד

חשוב להבין כי המונח "גמלת סיעוד" אינו מתייחס לתשלום כספי כלשהו שמתקבל מטעם המוסד לביטוח לאומי. מדובר בסל שירותים המסייע לאדם בחייו ובפעולותיו בשגרה, וניתן על ידי חברות מאושרות כדוגמת פאר שרותי כוח אדם וסיעוד בע"מ. אל ביתו של אדם הזכאי לגמלה מגיעים מטפל או מטפלת מטעם החברה, שעוזרים בפעילויות בסיסיות כמו אכילה, רחצה, החלפה של מצעים, סיוע בניידות, הלבשה וקימה. כמו כן, המטפל מסייע בעבודות משק הבית כמו בישול, שטיפת רצפות, קניות וגיהוץ. בתוך כך, קיימת אפשרות להמרת שעות המטפל באפשרויות אחרות, כדוגמת שירותי כביסה, לחצן מצוקה ומוצרי ספיגה חד פעמיים.

 

מידת הזכאות לגמלה

גובהה של גמלת הסיעוד (כלומר מספר שעות השירות) נקבע על ידי הביטוח הלאומי. לשם כך יש לפנות למוסד באמצעות טופס ייעודי, ולצרף אליו חוות דעת של רופא משפחה כמו גם אישורים על הכנסות קיימות. לאחר מכן יגיע לביתו של האדם בעל מקצוע מטעם המוסד, שיבצע מספר בדיקות להערכת הזדקקותו להשגחה ולסיוע. בהתאם למסמכים שהוגשו ולבדיקה שבוצעה תיקבע לאדם אחת מ- 3 רמות הזכאות, החל בתלות באחרים במרבית פעולות היומיום, ועד לתלות מוחלטת וצורך בהשגחה בכל עת. רמה זו היא שיעור הגמלה, כלומר מספר שעות השירות להן זכאי האדם.

מהו בעצם מבחן התלות של ביטוח לאומי?

בודק מטעם המוסד לביטוח לאומי מבצע מבחן תלות, מבחן הבודק יכולת של אדם לעשות פעולות פשוטות כגון אכילה, רחצה, לבוש, שליטה בסוגרים ואת מידת ההזדקקות של אותו אדם לעזרה באלה. בהתאם למבחן נקבעת רמת העזרה שלה זכאי אדם, העזרה יכולה לנוע מ-5 שעות שבועיות (מצב קל) ועד ל- 28 שעות שבועיות.

חשוב לדעת! החלטת הביטוח הלאומי אינה גזרת גורל וניתנת לשינוי. האם קביעת הבודק של הביטוח הלאומי למצב הקשיש היא סופית?

ניתן לערער על קביעת הבודק של המוסד לביטוח לאומי על ידי הגשת ערעור, שמוגש כאשר הזכאי סבור כי חוות הדעת של הבודק של הביטוח הלאומי מוטעית. מניסיון של למעלה מ- 30 שנה ראינו אין-ספור מקרים בהם הגשת ערעור, העניקה ללקוח שעות שבועיות נוספות.

לעיתים התהליך לקבלת גימלה מביטוח לאומי לטובת סיעוד עלול לקחת זמן לא קצר. מדובר בתהליך ביורוקרטי, שיכול להגיע גם לחודש ימים, ולכן רצוי להתחיל אותו בזריזות כאשר עולה מצוקה, לבדוק את רמת ההכנסה, להגיש את טפסי התביעה לגמלה, לבדוק ממתי מגיע הבודק מטעם הביטוח הלאומי. לטובת התהליך צריך להיות בקשר עם מוקד הביטוח הלאומי 6050* ולהצטייד בקוד סודי

האם כולם זכאים?

בעיקרון, כל תושב מדינת ישראל שהגיע לגיל הפרישה הקבוע בחוק זכאי לקבל את גמלת הסיעוד בהתאם לעמידתו בקריטריונים המוצגים ע"פ החוק . ואולם, עליו להתגורר במסגרת הקהילה (בביתו, בדיור מוגן) ולא בבית אבות או במחלקות סיעודיות שונות. כמו כן, הגמלה תינתן רק במידה שהאדם אינו מקבל זה מכבר גמלת השגחה או טיפול אישי מטעם משרד האוצר, או קצבת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי. מעבר לכך, הזכאות קשורה ברמת ההכנסה של מבקש הגמלה, והיא לא תינתן למי שהכנסתו עולה ב- 50% על השכר הממוצע במשק, או ב- 125% במקרה של זוג. כמו כן, ייתכן שלאור הכנסות גבוהות תחליט ועדה מטעם המוסד על הפחתה של שעות הטיפול המגיעות, וניתן לערער על קביעותיה.

לחברתנו ניסיון רב בכל הקשור לחוק הסיעוד וקבלת הגמלה. נשמח לייעץ לכם בכל שאלה וסוגיה הקשורות בנושא, ולסייע לכם בדרך להשגת השירותים המגיעים לכם.

מה קורה אם מצב בריאותו של הקשיש מחמיר, האם ואיך אפשר למקסם את שעות הסיעוד להן זכאי הקשיש?

חשוב לדעת שגם במקרים כאלו אנו עומדים לרשותכם.

אפשר לשנות את זכאותו של הקשיש במקרה של שינוי מצב, הדבר נקרא ״החמרת מצב״:

ברגע שהמצב מחמיר, אנחנו כחברת הסיעוד פועלת ונותנים עזרה בשינוי הסטטוס בביטוח הלאומי ופועלים להגעת בודק מטעם הביטוח הלאומי.

לאחר הגעת הבודק, מחליט המוסד לביטוח הלאומי האם לאשר החמרת מצב. יש לציין כי החמרת מצב תאושר רק באם מצבו הרפואי של הקשיש אכן יעיד על כך.

אל תוותרו על עזרה מקצועית, הצוות המנוסה שלנו ישמח לעזור. השאירו פרטים ונחזור אליכם